Kalendarz świątecznych przygotowań

Kalendarz świątecznych przygotowań

Wieczerza wigilijna jest wyjątkową kolacją. Na Wigilię i następne świąteczne dni przygotowujemy wiele smakowitych dań. Aby w czasie świąt pani domu była mniej zmęczona, warto za przygotowania zabrać się znacznie wcześniej.

4 tygodnie przed świętami

Można już przygotować ciasto na dojrzewający piernik – ciasto na niego powinno leżakować przynajmniej tyle właśnie czasu. Jeżeli mamy ochotę możemy w tym czasie upiec również pierniczki. Pieczone miesiąc wcześniej pierniczki są najsmaczniejsze. Na dwa dni przed świętami wystarczy je polukrować i upiec dojrzewający piernik. W tym czasie warto także kupić: przyprawy do ryb i mięs, cukier, mąkę, przyprawy do ciast, cukier.

3 tygodnie przed świętami

W tym czasie warto przygotować wywary do zup – można je zamrozić. To także doskonała pora na przygotowanie uszek, pierogów i postnej kapusty. Uszka i pierogi zamrażamy ugotowane lub surowe – do zamrażalnika wkładamy je ułożone na tacce lub talerzu, gdy zamarzną – przekładamy je do woreczków, nie będą posklejane. W tym czasie warto także kupić i wyfiletować ryby. Można je zamrozić przekładając folią aluminiową.

2 tygodnie przed świętami

Jeśli masz ochotę upiec szynkę, to najlepsza pora by ją zapeklować. Szynka do pieczenia powinna ważyć przynajmniej 2-3 kilogramy. Zapeklowaną szynkę wystarczy tylko upiec na tydzień przed świętami. To także pora, aby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Po ukiszeniu przelewamy go do butelek lub słoja. Przechowa się bez problemów do świąt.

Tydzień przed świętami

Kupujemy i namaczamy śledzie. Z wymoczonych przygotowujemy śledzie z dodatkiem cebulki i oleju. W tym czasie możemy także kupić i upiec mięsa na świąteczne pieczenie: karkówkę, schab, boczek – można je zamrozić.

3, 2 dni przed świętami

Gotujemy barszcz na zakwasie, który nastawiłyśmy wcześniej. Jeżeli w czasie świąt planujemy podać rosół, możemy ugotować go już teraz. Warzywa z rosołu wykorzystujemy do sałatki. Nie dodajemy do niej jedynie cebuli – zrobimy to rankiem 24 grudnia. Możemy ugotować już także zupę grzybową.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.