Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

W kuchni nie ma podziałów narodowościowych, rasowych i religijnych. Jedną z potraw, która w polskich domach gości na wigilijnym stole jest karp po żydowsku.

Jak go przygotować?

Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:

– wypatroszonego karpia o wadze do 1500 gram;
– 3 cebul;
– pęczka włoszczyzny (nie dodajemy kapusty);
– szklanki piwa;
– po 3 ziarenka ziela angielskiego i goździków;
– 50 gram rodzynek namoczonych rodzynek;
– 10 ziarenek czarnego pieprzu;
-skorki i soku wyciśniętego z jednej cytryny;
– 2 ząbków czosnku;
– łyżki sklarowanego masła;
– soli i pieprzu.

Goździki i ziele angielskie rozdrabniamy w moździerzu

Karpia dzielimy na dzwonka i usuwamy ości. Dzielmy go na mniejsze porcje, przyprawiamy utłuczonymi goździkami i zielem, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. W warzyw i części, które pozostały po oprawieniu karpia gotujemy esencjonalny bulion. Musimy gotować go tak długo, aby na koniec otrzymać tylko jedną szklankę bulionu. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy sklarowane masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy aż do chwili, kiedy cebula się zeszkli. Wtedy wlewamy piwo i przecedzony wywar, doprowadzamy do zagotowania się. Na wrzący wywar delikatnie wkładamy przygotowane porcje ryby, dodajemy skórkę otartą z cytryny i rodzynki. Całość dusimy przez dwadzieścia minut na małym ogniu. Porcje karpia ostrożnie wyjmujemy na półmisek. Polewamy sosem, który powstał podczas duszenia. Karpia po żydowsku możemy podawać na ciepło od razu po przygotowaniu. Ale możemy podać go także na zimno. Wtedy odczekujemy aż wyłożona na półmisek i zalana sosem ryba na tyle przestygnie, aby można ją było wstawić do lodówki. Jeśli chcemy podać karpia na zimno przygotujemy go dzień przed wigilią. Najlepiej bowiem smakuje, kiedy jest mocno schłodzony. Można go także zalać galaretą, można dodatkowo dodać płatki migdałów.

Karp po żydowsku bardzo często przyrządzany był na Wigilię w południowej Polsce. Jest potrawą znaną i bardzo popularną także w zachodniej Ukrainie.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.