Pizza Włoska czy Amerykańska?

Wedle wszelkich opracowań eksperckich wyróżniamy dwa rodzaje pizzy. Amerykańską oraz Włoską. I choć na świecie istnieje wiele wariacji, które powodują, że sama pizza ma formę, jaką zechcę je nadać twórca, to te dwa typy w sposób zasadniczy wpłynęły na obraz pizzy, którą spotkać możemy w restauracjach na całym globie. Jak jednak rozpoznać pizze w praktyce?

Choć do Polski realnie przywędrowała stosunkowo niedawno, to dziś nie ma miasta, gdzie w choć jednej restauracji nie występuje pizza. Katowice, Gdańsk, Poznań czy Warszawa, wszędzie znajdziemy szereg knajp i restauracji gdzie podawana jest gorąca i pyszna pizza. Czy jednak wiemy, jaką pizze tak naprawdę jemy?

Pierwsza różnica dotyczy ciasta, jakie zostanie nam podane. Jeśli jest ono grube i puszyste to na sto procent mamy do czynienia z jedną z amerykańskich pizz. Włoska pizza robiona jest bowiem wyłącznie na cieście cienkim oraz kruchym. Tak stanowi wielowiekowa tradycja, która narodziła się w Neapolu. Co więcej, Włosi pizzy, która jest grubsza niż trzy milimetry i szersza niż trzydzieści pięć centymetrów odmawiają właściwie miana pizzy.

Pizza Włoska czy Amerykańska?

Drugą różnicą są dodatki. Czy widzisz na swojej pizzy jakieś mięso? Jeśli tak na pewno jesz dowolną wariację pizzy, opracowaną w USA lub Kanadzie. Pierwotne dodatki do pizzy nie były zbyt wyszukane i nie są takie do dziś. We Włoszech najczęściej stosowano sos pomidorowy, oliwę, oregano, ser i ewentualnie pomidory i oliwki. Włoska pizza przynajmniej w teorii nie powinna zawierać więcej niż trzech dodatków. Kiedy jednak imigranci z Sycylii, Sardynii i okolic Neapolu przybyli do Ameryki, to zorientowali się, że przysmak, który wydawał im się idealny, wśród rodowitych amerykanów nie znajduje uznania. Z tego powodu szybko postanowiono go wzbogacić. Efektem tego typu eksperymentów była choćby pizza najpełniej oddająca stan amerykańskiego ducha oraz smaku. To pizza Pepperoni. Ociekająca serem, sosem pomidorowym i wyposażona w kiełbasę hiszpańskiego pochodzenia pizza, jest właściwie zaprzeczeniem wszelkich przykazań Włoskich kucharzy.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.