Potrawy, bez których większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej

Potrawy, bez których większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej

Kolacja wigilijna to dla wielu osób wydarzenie niezwykłe. Podniosła atmosfera, rodzina wokół i rozmaite pyszności na stole, wśród których wskazać można wiele tradycyjnych potraw. Jakie dania dla większości z nas po prostu muszą pojawić się na kolacji wigilijnej? Zobaczmy.

Barszcz czerwony

To tradycyjna zupa, która wielu osobom kojarzy się z Wigilią. W większości domów barszcz podawany jest z uszkami, które kryją w sobie grzybowy farsz. Doskonale komponuje się również z pasztecikami z pieczarkami czy pierogami z kapustą i grzybami. Przepisów na barszcz czerwony jest całe mnóstwo. Jeśli zależy nam na szczególnie głębokim smaku zupy, warto wcześniej przygotować buraczany zakwas. Co ważne, by barszcz czerwony smakował naprawdę wybornie, nie można zapomnieć o wywarze warzywnym. Nie bez znaczenia są również przyprawy i dodatki: sól, pieprz, sok z cytryny, miód, liście laurowe, ziele angielskie.

Zupa grzybowa

To kolejny wigilijny przysmak. W wielu domach grzybowa zastępuje barszcz. Są jednak i takie rodziny, w których na wigilijnym stole muszą pojawić się obie te pyszne zupy. Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne są grzyby suszone. Zupa ta doskonale smakuje z łazankami. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak i aromat grzybów, warto zabielić ją śmietaną.

Pierogi z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole w polskiej tradycji obecna jest kapusta kiszona. To z niej przygotować można wyborny farsz do pierogów. Wystarczy wzbogacić ją podsmażoną cebulką i suszonymi grzybami, aby powstało danie niezwykłe. Mimo tego, że dzisiaj pierogi można bez trudu kupić to nie brakuje pań domu, które decydują się na samodzielne ich przygotowanie. Jest to danie naprawdę czasochłonne, ale efekt wart jest włożonej pracy.

Ryby

Nie ma polskiej kolacji wigilijnej bez ryb. Królem stołu jest w tym wyjątkowym dniu oczywiście karp, który najczęściej serwujemy usmażony. Ryba ta świetnie komponuje się z galaretą. Wigilijny stół nie będzie ten sam, jeśli zabraknie na nim śledzia. To ryba, która doskonale smakuje nawet tylko z cebulką.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.