Potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole

24 grudnia to dzień, w który przypada Wigilia. Dla wielu z nas jest to najbardziej niezwykły dzień w całym roku. Spotykamy się wówczas z bliskimi, dzielimy się opłatkiem, składamy sobie życzenia, zasiadamy do uroczystej kolacji.

Na stole nie brakuje wówczas najróżniejszych pyszności. Zobaczmy co najczęściej pojawia się na polskich stołach podczas wigilijnej wieczerzy.

Barszcz czerwony

To w wielu domach obowiązkowa wigilijna zupa. Przepisów na czerwony barszcz jest tyle ile gospodyń. Można ugotować go na buraczanym zakwasie bądź wyłącznie na świeżych burakach. Sekretem udanego barszczu jest zawsze duża ilość warzyw, przyprawy i suszone grzyby. Nie można zapomnieć o majeranku, zielu angielskim, liściach laurowych. Najczęściej do barszczu podawane są uszka z grzybami. Jest on jednak świetnym dodatkiem również do pierogów oraz najróżniejszych pasztecików i krokietów. Jeśli nie chcemy, aby barszcz był różowy, należy zakwasić go niewielką ilością octu bądź soku z cytryny.

Zupa grzybowa

Pojawia się w niektórych domach zamiast barszczu czerwonego. Gotujemy ją na grzybach suszonych, nie zapominając, że na jej smak wpłynie również bulion warzywny. Grzyby lubią cebulkę, warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zabielamy ją śmietaną. Grzybową warto podawać z łazankami. Idealnie będzie, jeśli przygotujemy je samodzielnie, a nie postawimy na te ze sklepu.

Karp

Trudno wyobrazić sobie polską Wigilię bez ryb. Królem stołu jest tego dnia karp, który podawać można na wiele sposobów. Najczęściej serwujemy go usmażonego. Warto wcześniej obłożyć go cebulką i plasterkami cytryny. To świetny sposób na to, aby pozbyć się tak charakterystycznego dla karpia posmaku mułu. Doskonale smakuje karp przyrządzony w galarecie. Jego przygotowanie wymaga jednak wiele czasu. Mówiąc o rybach na wigilijnym stole, nie sposób nie wspomnieć o śledziu. Najczęściej serwujemy go z cebulką. Można przyrządzić z niego również postną sałatkę. Śledź doskonale komponuje się z ugotowanymi burakami, ziemniakami, jajkiem na twardo, groszkiem, szczypiorkiem, koperkiem.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.