Ryby na wigilijnym stole

Ryby na wigilijnym stole

Zgodnie z tradycją wieczerza wigilijna skład się z postnych potraw. W wielu domach najczęściej podawany jest karp w różnej postaci: smażony, w galarecie, po żydowsku.

Nie może też zabraknąć śledzi. Ale jest wiele innych bardzo smacznych ryb, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jaką rybę można wybrać zamiast karpia? Jakie potrawy można z nich przygotować?

Łosoś

To bardzo wykwintna ryba o lekko różowym i tłustym mięsie. W sklepach dostępny jest łosoś bałtycki i norweski. Mięso norweskiego jest przez smakoszy uznawane za lepsze. Z mięsa łososia możemy przygotować wiele potraw. Można je grillować, przyrządzać w galarecie, gotować na parze, piec i smażyć. Nadaje się ono także do wędzenia. Wędzony łosoś może wchodzić w skład sałatek, można też przygotować z niego tatara.

Pstrąg

Jest rybą słodkowodną o bardzo delikatnym mięsie. Można go smażyć, piec, grillować. W sklepach dostępny jest między innymi pstrąg tęczowy o różowej barwie mięsa. Z powodu koloru mięsa jest on często nazywany także pstrągiem łososiowym. Ten gatunek pstrąga jest idealny do pieczenia.

Szczupak

Jest słodkowodną rybą drapieżną. Ma chude, białe mięso. Jego największą zaletą jest nie tylko wyborny smak, ale także bardzo mała ilość ości. Nadaje się do smażenia i pieczenia, można z niego przygotować delikatną galaretę, można go także faszerować.

Sandacz

Ma bardzo smaczne i chude mięso. Można go smażyć, gotować, podawać w galarecie, piec. Nadaje się także na rolady.
Karp

Ma dość tłuste mięso. Wadą jest duża liczba ości i łusek. Jeśli chcemy sobie zaoszczędzić żmudnego czyszczenia z łusek wybierzmy karpia królewskiego.

Dodatki do ryb

Smak z ryb podkreślają dodatki:

– biały pieprz. Ma bardziej łagodny smak niż czarny, idealnie więc komponuje się z delikatnym mięsem łososia, szczupaka, sandacza, pstrąga;
– cytryna. Jest uniwersalna, podkreśli więc smak wszystkich ryb. Warto nią skropić przed przyrządzeniem szczególnie karpia;
– koperek. Posiekanym koperkiem można posypywać gotowe dania rybne, a gałązki wkładać do tuszki, którą zamierzamy grillować lub upiec.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.