Wigilia: czego nie może zabraknąć na stole?

Wigilia: czego nie może zabraknąć na stole?

Najbardziej niezwykłą kolacją w całym roku jest kolacja wigilijna. Spotykamy się wówczas z bliskimi, dzielimy się opłatkiem, składając sobie najserdeczniejsze życzenia.

Na wigilijnym stole znajduje się mnóstwo smakołyków, które przyrządzane są z poszanowaniem zwyczaju, który mówi, że wigilijna wieczerza jest postna. Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Co najczęściej jemy podczas kolacji wigilijnej?

Ryby

Kolacja wigilijna jest postna. Na próżno więc szukać na stole potraw mięsnych. Królują za to ryby. Wśród nich pierwsze miejsce zajmuje oczywiście karp, który przyrządzony może zostać na wiele sposobów. Najczęściej serwujemy karpia smażonego. Ryba ta doskonale smakuje przyrządzona w galarecie. Jeśli postawimy na karpia smażonego, warto wcześniej obłożyć go plastrami cebuli. Dzięki temu zyska wyjątkowy aromat. Wśród ryb na wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi. Pomysłów na ich podanie jest naprawdę mnóstwo. Najczęściej stawiamy na klasyczne śledzie z cebulką.

Kapusta z grzybami

Podczas wigilijnej kolacji w wielu domach nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grzybami. Danie to przyrządza się z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Nie można zapomnieć o zielu angielskim, liściach laurowych, czarnym pieprzu. Jeśli chcemy, aby potrawa miała bardziej wyrafinowany smak, możemy dodać do niej suszone śliwki.

Barszcz czerwony

Tym, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii jest barszcz czerwony. To tradycyjna wigilijna zupa, którą najczęściej serwujemy z uszkami. Przepisów na barszcz czerwony jest tyle, ile gospodyń. Można przygotować go zarówno z buraków świeżych, jak i z zakwasu buraczanego, który należy nastawić na około pięć dni przed Wigilią. Barszcz czerwony doprawiamy pieprzem, miodem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Smak poprawi zrumieniona na oleju drobno posiekana cebulka. Warto ugotować barszcz przynajmniej dzień przed Wigilią. Dzięki temu smaki zdążą się przegryźć i zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Nie można zapomnieć również, że podstawą dobrego barszczu jest wywar warzywny.

Kategoria: Informacje
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.